Zekat Bağış
“Allah'ın rızasını isteyerek zekâta vardığınızda, işte zekât veren o kimseler,
evet onları (sevaplarını ve mallarını) kat kat arttıranlardır.”
(Rum Suresi – 39)
ZEKAT NEDİR?
Sözlükte artma, çoğalma, temizlik, bereket, iyi hal ve performansına gelen zekat, diri bir terim olarak, belirli bir malın bir parçası Allah'ın (cc) rızası için dinen zekat alabilecek durumdaki muayyen doğuştan gelen demektir.
Mali ibadetlerden biri olan zekat, İslam'ın beş temel esasından olup, hicret ikinci yılda Medine'de farz kılınmıştır. Kur'an-ı Kerim'de “Namazı doğru kılın, zekatı verin…”(Bakara, 2/43,110; Hac, 22/78; Nur, 24/56; Mücadele, 58/13; Müzzemmil, 73/20); “Onların mallarından, kendilerinin temizleyeceğin, artırıp yücelteceğin bir sadaka al ve onlar için dua et; çünkü senin duan onlara huzur verir. Allah (cc) işitendir, bilendir.” (Tevbe, 9/103) satın alınmaktadır.
ZEKAT KİMLERE FARZDIR?
Kimsenin zekat vermekle yükümlü olması için, Müslüman, hür, akıllı, büluğ çağına ermiş olması; borçlarından ve aslı ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hakim artıcı mahiyette yani kazanç sağlayıcı kalitesinde ve üzerinden bir yıl geçmiş nisap miktarının mala sahip olması gerekir.
ZEKAT VE FİTRE KİMLERE VERİLİR?
Zekat ve fitrenen kimlere verileceği Kur'an-ı Kerim'de belirlendi. (Tevbe Suresi, 60) Bunlar; Fakirler, düşler, esaretten kurtulanlar, düşenler, Allah yolunda cihada koyulanlar (mukaddesatı korumak için mücadeleler, ilim tahsil edenler), yolda kalmış olanlar, zekat toplamak görev veren borçlanan memurlar ve müellef-i kulüp adı verilen, kalpleri İslam'a ısıtılmak istenen kimselerdir.
SADAKA-İ FITIR NE DEMEKTİR, HÜKMÜ NEDİR?
Halk arasında fitre denilen sadaka-i fıtır, Ramazan ayının sonuna kadar yetişen ve aslı ihtiyaçlarından başka, artıcı olma ve üzerinden bir yıl geçme şartı aranmaksınız nisap miktarı mala sahip olan her Müslüman'ının doldurmasını vacip olan mali bir ibadettir. Sadaka-i fıtır. İnsan fıtratındaki yardımlaşma ve dayanıklılığın bir gereği olarak insanın zekatı kabul edilmiştir. Bu nedenle sadaka-i fitr'a, “can sadakası” veya “beden sadakası” da denilmektedir. Diğer taraftan fitre, zayıfların ihtiyaçlarının giderilmesinde, bayram gününün neşesinden onların da istifade etmelerinde önemli bir rol oynar.
KİMLER SADAKA-İ FITIR VERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?
Sadaka-i fıtır, borçlarından ve asli ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı mala sahip olan onu Müslüman'a vaciptir. Bireyin sadaka-i fıtır ile üye olması için dosyanın zenginlik bilgileri, zekatta aranan nisaptır. Ancak sadaka-i fıtırda, zekatta dosya, malın artıcı olması ve üzerinden bir yıl saklanma şartı aranmamaktadır.
SADAKA-İ FITIR NE ZAMAN VERİLİR?
Sadaka-i fıtır, Ramazan Bayramı'nın birinci günü tan yerinin ağarmasıyla birlikte, Ramazan ayı içinde de yapılabilir. Hatta fakirlerin bayram ihtiyaçlarını karşılamak için, bayramdan önce daha iyi. Ancak Bayram sabahına kadar sadaka-i fıtır verilmemiş ise, Bayram'ın yenilenebilir kapasitesi gerekir. Zamanında ödemeyip sonraya kalan fitreler ise, mümkün olan ilk fırsatta ödenmelidir.
SADAKA-İ FITIR KİMLERE VERİLİR, KİMLERE VERİLMEZ?
Sadaka-i fıtır, zekat verilebilecek kimselere verilir. Zekatsız caiz olmayan kişilere sadaka-i fıtır verilmez.
ZEKAT, FİTRE VE SADAKA BAĞIŞI NASIL YAPILABİLİRİM?
Zekat, Fitre ve Sadaka bağışlarınızla okul eğitimi ile birlikte Hafızlık ve İslami İlimler okuyan öğrencilerimizin eğitim, gıda ve barınmalarını destekleyebilirsiniz.
Vakfımızın toplam bünyesinde 225 öğrenci eğitimi görmektedir. 98 öğrenci Hafızlığa Hazırlık, 72 öğrenci Hafızlık ve 55 öğrencimiz Arapça eğitimi kapsamındadırlar.
ELDEN BAĞIŞ;
Vakıf merkezimize makbuz karşılığında bağış yapabilirsiniz.
ONLİNE BAĞIŞ;
Web sitenizin "BAĞIŞ YAP" a tıklayarak "ONLİNE BAĞIŞ" sayfamızdan ZEKAT, FİTRE VE SADAKA'yı görseline tıklayarak bağışlayabilirsiniz.
HAVALE İLE;
Vakfımızın ilgili hesap numarasına havale yaparak bağış yapabilirsiniz. (Lütfen açıklamanın zekat, fitre veya sadaka olarak belirtilmesini sağlayın.)
HEMEN BAĞIŞ YAP!